Maaltijdsoep met vis en zeevruchten

Maaltijdsoep met vis en zeevruchten

45 min.
Deze lekkere dikke maaltijdsoep heeft alles wat je van een klassieke vis- en zeevruchtensoep verwacht: lekkere schelpdierenbouillon vol smaak die we indikken met melk en room, aardappelen, wortels en knapperige selderij om veel textuur en een frisse toets toe te voegen. En natuurlijk vind je in onze romige vis- en zeevruchtensoep ook het beste wat de zee te bieden heeft, zoals schelvis, zalm en garnalen, waardoor elke hap zowel sappig, zacht als stevig is! Zeker proberen dus als je binnenkort nog eens zin hebt in lekkere soep.

Bereidingswijze

  • Pel en snipper de uien. Schil de aardappelen en wortelen en snijd ze in hapklare stukjes. Snijd de bleekselderij in reepjes.
  • Fruit de uien en knoflookteentjes in de boter en koolzaadolie in een pan. Roer de bloem erdoor en voeg wat melk toe.
  • Voeg de aardappelen, de wortels, de rest van de melk, de room en de schelpdierbouillon toe. Laat ca. 5 minuten koken.
  • Snijd de vis in stukken en leg ze in de pan. Laat de soep nog 3-5 minuten koken. Doe er vervolgens de bleekselderij, de garnalen, de citroenschil en het citroensap bij. Breng op smaak met peper en zout.
Eet smakelijk!
Tips

Vind je dat de room je vis- en zeevruchtensoep niet voldoende indikt? Gebruik dan maïzena in combinatie met de sudderende aardappelen in de soep als alternatieve oplossing. Maïzena is namelijk een nog beter bindmiddel dan bloem.

Tips

Meng hiervoor gelijke delen maïzena en koud water, bouillon of soep in een kom totdat je een gelijkmatige massa krijgt. Doe het mengsel bij de vis- en zeevruchtensoep, breng aan de kook en laat enkele minuten koken zodat de maïzena je soep kan omtoveren zonder de smaken te beïnvloeden. Een goede vuistregel is om 1 eetlepel van het mengsel te gebruiken per liter soep.

Tips

Meng hiervoor gelijke delen maïzena en koud water, bouillon of soep in een kom totdat je een gelijkmatige massa krijgt. Doe het mengsel bij de vis- en zeevruchtensoep, breng aan de kook en laat enkele minuten koken zodat de maïzena je soep kan omtoveren zonder de smaken te beïnvloeden. Een goede vuistregel is om 1 eetlepel van het mengsel te gebruiken per liter soep.

Vragen over vis- en zeevruchtensoep

Met ons snelle en eenvoudige recept voor vis- en zeevruchtensoep bereid je in een mum van tijd een heerlijk avondmaal met vis en groenten. Je leest er hieronder alles over!

Wat is vis- en zeevruchtensoep?
Deze vis- en zeevruchtensoep is een maaltijdsoep gemaakt met een roux, melk en/of room, diverse groenten en allerlei lekkers uit de zee. In tegenstelling tot andere soorten soep zijn maaltijdsoepen altijd stevig en dik en worden ze warm geserveerd. Net als een stoofpotje bevatten ze stukken vis, zeevruchten, vlees of groenten. Er zijn geen vaste regels voor wat er in vis- en zeevruchtensoep gaat, maar populaire ingrediënten zijn mossels, coquilles, krab, zalm, kabeljauw en schelvis.
Hoe maak je vis- en zeevruchtensoep?
Een snelle, romige maaltijdsoep met vis en zeevruchten is perfect als je zin hebt in een rijke, warme en deugddoende maaltijd. Begin na het snijden van de groenten met het bakken van de uien en knoflookteentjes en maak een roux door bloem toe te voegen. Doe hier vervolgens de aardappelen, wortels, melk, room en schaaldierenbouillon bij. Kook er de stukken zalm en schelvis in voordat je de resterende ingrediënten toevoegt en de soep naar smaak kruidt. Geniet daarna meteen van een dampend bord dikke, romige vis- en zeevruchtensoep.
Kun je vis- en zeevruchtensoep invriezen?
Je kunt vis- en zeevruchtensoep zeker invriezen. Houd er wel rekening mee dat de textuur van de soep na het ontdooien wat kan verschillen. Laat de soep eerst afkoelen en doe hem vervolgens in luchtdichte doosjes. Zorg dat de stukken vis en zeevruchten bedekt zijn met vloeistof en dat er voldoende ruimte is voor de soep om uit te bij het bevriezen uit te zetten. Plaats de doosjes ook op een plaats waar de temperatuur constant is. In de vriezer blijft deze maaltijdsoep maximaal 4 maanden goed. Laat de soep een nachtje ontdooien in de koelkast en warm de volledig ontdooide vis- en zeevruchtensoep daarna langzaam op in een pan terwijl je roert om te voorkomen dat de soep schift.
Hoe lang blijft vis- en zeevruchtensoep goed in de koelkast?
Klassieke vis- en zeevruchtensoep met room is 3-4 dagen houdbaar als je hem goed koelt. Het is belangrijk dat je de soep niet lang bij kamertemperatuur laat staan. Giet de soep daarom in luchtdichte doosjes zodra je klaar bent met eten. Als je wat van de overgebleven vis- en zeevruchtensoep wilt eten, verwarm je de maaltijdsoep langzaam in een pan op een laag vuurtje terwijl je regelmatig, maar voorzichtig roert.
Wat serveer je bij vis- en zeevruchtensoep?
Een eenvoudige vis- en zeevruchtensoep met room kun je serveren met zoute crackers, sneetjes lekker brood, zoals volkorenbrood, zuurdesembrood of maïsbrood, of garneren met knapperig of frisse toppings om dit stevige gerecht wat minder zwaar te maken. Maak voor nog meer textuur zelf zoute croutons op basis van oud wit brood of strooi stukjes spek over de soep om het beste van het land en de zee te combineren. Zin in een verfrissende toets? Kies dan voor verse kruiden, zoals platte peterselie of bieslook.
Hoe maak je vis- en zeevruchtensoep dikker?
Hoewel het traditionele recept al melk, room en een roux gebruikt om de vis- en zeevruchtensoep lekker dik en romig te maken, is het best mogelijk dat je je soep nog wat meer wilt indikken. Meng daarvoor gelijke delen maïzena en koud water, bouillon of soep. Doe het mengsel bij je vis- en zeevruchtensoep en laat een paar minuten koken zodat het kan indikken zonder ongewenste smaken toe te voegen.

Ingrediënten

Gele ui
1
Knoflookteentjes
2
Aardappelen
450 g
Wortelen
200 g
Bleekselderij
2 stengels
Boter en koolzaadolie
Speciale tarwebloem
2 el
Arla Biologische Halfvolle melk
600 ml
Zure room 38%
4 dl
Schelpdieren bouillon
2 el
Zalmfilet
300 g
Schelvisfilets
300 g
Grote garnalen gepeld
150 g
Citroen (onbehandeld), het sap en de schil
1
Zout en peper

Heerlijke vullende vis- en zeevruchtensoep

Een lekkere maaltijdsoep met vis en zeevruchten is een uitstekend voor- of hoofdgerecht als je iets zoekt wat zowel verwarmend als romig is. Doordat ons recept zo dik en rijk is, past het perfect als hoofdgerecht. Het zit vol smakelijke groenten met veel textuur, malse, uiteenvallende stukken vis en mooie grote garnalen die deze romige soep een hartige, aardse en ietwat zoete smaak geven.

Klassieke maaltijdsoep met vis en garnalen

Onze vis- en zeevruchtensoep is een klassieke maaltijdsoep met gemengde groenten zoals selderij, aardappelen en uien, plus een mooie selectie lekkers uit de zee. Bij het selecteren van de ingrediënten voor onze vis- en zeevruchtensoep hebben we gekozen voor klassieke, bekende

vissoorten met verschillende texturen die goed passen bij de zachte, zoete smaak van de stevige garnalen.

Boterzachte zalm en milde schelvis

Het is belangrijk om vissoorten te gebruiken die voldoende vast zijn en niet droog, taai of papperig worden. Schaaldieren zoals garnalen beschikken eveneens over die kwaliteiten en zijn in een mum van tijd klaar. Daarom voeg je ze pas op het einde toe. Zalm en schelvis zijn vaste vissoorten die na het koken onweerstaanbaar sappig, boterachtig en zacht worden. De combinatie van rijke, mooi uiteenvallende zalm en stevige, maar zachte witte vis zoals schelvis biedt je alle texturen die je nodig hebt om een lekker dikke vis- en zeevruchtensoep te maken vol smaak. Schelvis heeft een zachte, licht zoete smaak die de wat vettere smaak van de zalm mooi aanvult.

Romige maaltijdsoep en knapperige groenten

Vis- en zeevruchtensoep met room staat vooral bekend om zijn heerlijk dikke consistentie. En nou net daarin verschilt een maaltijdsoep van een gewone soep. De stukken verse vis en groenten met veel textuur passen goed bij de rijke melk en room, terwijl het versgeperste citroensap helpt om het gerecht ook niet overdreven zwaar te maken.

Op zoek naar meer romige soepen om uit te proberen? Bekijk dan zeker onze eenvoudige recepten voor echte klassiekers zoals aardappel-preisoep, bloemkoolsoep en aspergesoep. Of blijf bij de vis en zeevruchten met onze vissoep met zalm, kabeljauw en garnalen.

Geef je vis- en zeevruchtensoep een pikante toets

Rode pepervlokken, cayennepeper en paprika zijn ideaal als je deze vis- en zeevruchtensoep op basis van room een vurig accent wil geven. Stuk voor stuk hebben ze een complexe zoete en pikante smaak die de rijke vis- en zeevruchtensoep prima aanvult. Cayennepeper en paprika geven je gerecht bovendien een subtiele rokerige toets.

Mosterdpoeder is nog zo'n smaakmaker die je kunt gebruiken als je je vis- en zeevruchtensoep wat extra pit wilt geven met een hartige ondertoon, maar de vurigheid van rode peper wilt vermijden.