Heading_NL-01-dislcaimer.png

Bij Arla Lactofree geven we om onze wereld. Daarom zijn we continu op zoek naar manieren om onze impact op het klimaat te verminderen. Zo creëren we samen een mooiere wereld om ons heen. Stapje voor stapje.

We hebben nu ook weer een stapje gezet. Vanaf nu gebruiken we namelijk nog meer natuurlijke materialen² voor onze verpakkingen:

Langer vers

We gebruiken een dunne beschermlaag in onze melkverpakkingen om de melk langer vers te houden en zo voedselverspilling tegen te gaan. Deze laag kunnen we helaas nog niet van hernieuwbaar materiaal maken, maar hier hopen we ook snel een stap in te kunnen zetten.

Kijk, ruik & proef

Onze producten zijn vaak nog goed na houdbaarheidsdatum. Gebruik daarom je zintuigen om te beoordelen of dat het geval is, zo gaan we samen voedselverspilling tegen.

dunne-beschermlaag-2.png

help-je-recyclen.png

Help je mee te recyclen?

Veel materiaal kan opnieuw gebruikt worden. Daarom recyclen we graag! Help jij mee?

Op onze producten staat hoe je de verschillende soorten verpakkingen kunt recyclen.

Lees meer over de toekomst van duurzame zuivel bij Arla

Lees meer

FAQ antwoorden

1. Waarom is de verpakking nu klimaatvriendelijker?

Wij van Arla vinden het belangrijk dat we met z’n allen goed voor de natuur om ons heen zorgen.

We gebruiken hernieuwbaar plastic1. Hernieuwbaar wil zeggen dat het plastic gemaakt wordt van materiaal dat groeit in de natuur. Dus van bijvoorbeeld bomen en planten. Op die manier reduceren we het gebruik van fossiele grondstoffen en beperken we de CO2 uitstoot met XX%.

2. Wat maakt de verpakking klimaatvriendelijker?

De oude verpakking werd net zoals de nieuwe verpakking gemaakt van papiervezels en van PE plastic. Het PE plastic in de oude verpakking werd geproduceerd op basis van fossiele grondstoffen. Het PE plastic in de nieuwe verpakking wordt geproduceerd op basis van hernieuwbare grondstoffen. Het hernieuwbare PE plastic wordt gemaakt van de hernieuwbare grondstof tallolie. De tallolie is een restproduct afkomstig uit de Scandinavische papierindustrie.

3. Wat houdt ‘hernieuwbaar plastic’ in?

Hernieuwbaar plastic betekent dat het plastic gemaakt wordt van plantaardige grondstoffen. Deze grondstoffen groeien in de natuur en zijn afkomstig van bomen en planten. Bomen en planten kunnen weer opnieuw geplant worden in duurzaam beheerde bossen, hierdoor is de grondstof hernieuwbaar.

4. Hoe werkt een mass balance system?

Hernieuwbaar plastic wordt gemaakt van plantaardige grondstoffen die terug aangroeien in de natuur, zoals reststromen uit suikerrietproductie en tallolie. Dit in tegenstelling tot fossiele grondstoffen zoals aardolie, waarvan de bron uitputbaar is.

Een voorbeeld: de producent die onze doppen produceert voor op de Arla Lactofree halfvolle yoghurt verpakking, produceert ook doppen voor andere verpakkingen. De doppen van de Arla Lactofree verpakkingen worden gemaakt van hernieuwbaar plastic. Hernieuwbaar plastic wordt gemaakt van plantaardige grondstoffen die terug groeien in de natuur. Zoals suikerriet en tallolie. Dit is het tegenovergestelde van fossiele grondstoffen zoals aardolie.De producent produceert ook doppen die van fossiele grondstoffen worden gemaakt. Deze beide doppen voor op de verpakkingen worden in dezelfde stroom geproduceerd. Dit maakt het onmogelijk om de doppen die gemaakt zijn van hernieuwbare grondstoffen en de doppen die gemaakt zijn van fossiele grondstoffen van elkaar te scheiden.

Dit is de reden dat de producent gebruikt maakt van het mass balance systeem. In een mass balance systeem worden hernieuwbare grondstoffen gemengd met fossiele grondstoffen. Het is praktisch en economisch helaas nog onmogelijk om deze twee grondstoffen van elkaar gescheiden te houden. De hoeveelheid hernieuwbare grondstoffen dat gemixt wordt met de fossiele grondstoffen, komt overeen met de hoeveelheid plastic die nodig is voor de productie van de doppen van bijvoorbeeld de halfvolle yoghurt van Arla Lactofree.

Zo is er een balans in materialen die een productiesysteem in- en uitgaan. Het mass balance systeem heeft als doel om geleidelijk fossiele grondstoffen te vervangen door plantaardige stoffen.

5. Wat is het verschil tussen fossiele & hernieuwbare materialen?

Het verschil tussen fossiele en hernieuwbare materialen is dat hernieuwbare materialen op relatief korte termijn (binnen enkele jaren of decennia) terug groeien in de natuur en fossiele materialen er honderden tot duizenden jaren over doen om te vormen (bijvoorbeeld aardolie).

6. Wat is het verschil met de ongebleekt-kartonnen verpakking die wordt gebruikt voor Arla Biologisch?

De verpakkingen van Arla Biologisch en van Arla Lactofree bestaan beide uit een laag papiervezels en uit twee lagen gemaakt van hernieuwbaar PE plastic ofwel hernieuwbaar plastic. Dit is afkomstig van een reststroom van de Scandinavische papier productie.

De verpakkingen van Arla Biologisch heeft een laag minder papier vezels dan de Arla Lactofree verpakkingen. Dat maakt de verpakking van Arla biologisch bruin en de verpakking van Arla Lactofree wit.

7. Waar is de dop van gemaakt?

De dop op de verpakking is gemaakt van hernieuwbaar PE plastic. Er is gekozen voor het behoud van de dop vanwege hygiëne en om het gebruiksgemak voor klanten te garanderen. We onderzoeken continu hoe we de verpakking nog klimaatvriendelijker kunnen maken. Een alternatief zoeken voor de dop is daar een onderdeel van.

8. Hoe kan ik de verpakking recycelen?

De verpakking is in Nederland 100% recyclebaar. Dit kan in veel gemeenten door de verpakking aan te leveren bij het PMD afval (plastic, metaal en drankenkartons).  Hoe je de verpakking moet weggooien in jouw gemeente, lees je op de website van de gemeente.

9. Zijn alle verpakkingen die voor Arla Lactofree worden gebruikt hetzelfde?

De verpakkingen van Arla Lactofree halfvolle melk, volle melk, halfvolle yoghurt en halfvolle vanilleyoghurt zijn gemaakt van FSC goedgekeurd karton en hernieuwbare materialen. De verpakkingen bestaan uit 3 lagen. De laag aan de binnen- en buitenkant is gemaakt van hernieuwbaar PE plastic. De middelste laag is gemaakt van karton. Bij de melkverpakkingen is een extra binnenlaag gemaakt van EVOH, om het product te beschermen en zo langer houdbaar te maken en voedselverspilling tegen te gaan.

10. Wat zijn de volgende stappen?

Bij Arla streven we naar een betere toekomst voor de volgende generaties en we geloven dat de bescherming van de natuur om ons heen essentieel is voor de productie van voedzame en duurzame voeding producten. We nemen voortdurend maatregelen om onze doelstellingen te bereiken. Deze maatregelen zijn bijvoorbeeld het verminderen van de broeikasgasuitstoot op onze boerderijen, het ondersteunen van natuurlijke ecosystemen en het verminderen van afval in onze activiteiten. Arla streeft ernaar dat al onze verpakkingen in 2025 recyclebaar zijn en om zoveel mogelijk hernieuwbaar materiaal te gebruiken voor de verpakkingen. Onze ambitie is om geen fossiele grondstoffen meer te gebruiken in onze verpakking in 2030. Meer lezen over de Arla foods duurzaamheidsinitiatieven? Kijk dan hier

1 In de productie van onbewerkt plastic is een equivalente hoeveelheid plantaardige grondstoffen toegevoegd aan fossiel plastic via het mass balance system

2 Deze verpakking vergeleken met de vorige verpakking