Verschil tussen lactose-intolerantie en koemelkallergie

Verschil tussen lactose-intolerantie en koemelkallergie

Lactose-intolerantie is wat anders dan een koemelkallergie. Bij een lactose-intolerantie ben je namelijk gevoelig voor de melksuikers in een product. Bij een koemelkallergie reageert het lichaam allergisch op de eiwitten die in koemelk zitten.

Zoals de naam al doet vermoeden, is koemelksuiker (lactose) dus niet hetzelfde als koemelkeiwit. Het eerste is de suiker (koolhydraat) uit koemelk en het andere is eiwit uit koemelk.

Bij koemelkallergie zijn de klachten anders en beperken zich meestal niet tot de buik en darmen. Denk bijvoorbeeld aan eczeem of netelroos.
Bovendien kunnen mensen met lactose-intolerantie vaak wel kleine hoeveelheden lactose verdragen. Maar bij een koemelkallergie kunnen zelfs zeer kleine hoeveelheden al heftige reacties veroorzaken.

Kijk hier voor meer uitleg over lactose-intolerantie of hier als je meer wilt weten over de symptomen van lactose-intolerantie. Als je denkt dat je lactose-intolerant bent of een koemelkallergie hebt, kun je het beste contact opnemen met een arts of diëtist.

Is Arla Lactofree geschikt voor jou?
Veel mensen verwarren een koemelkallergie dus vaak met een lactose-intolerantie en denken soms ten onrechte dat ze ook geen lactosevrije zuivel kunnen gebruiken.
Arla Lactofree is geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie. De melksuikers zijn immers met behulp van een gepatenteerde methode omgezet in andere suikers zodat je de producten toch kunt gebruiken als je gevoelig bent voor lactose. Arla Lactofree is échte zuivel, zonder lactose. Het levert je daarom ook al het goede van melk zoals eiwitten, calcium en B-vitamines.

Arla Lactofree is niet geschikt voor mensen met een koemelkallergie of voor mensen met de zeldzame aandoening galactosemie.

Vraag het de diëtist

Is lactose-intolerantie hetzelfde als een lactose-allergie?

Agnes Samsom, diëtist bij Dietheek Nieuwegein, IJsselstein, Bilthoven en Maarn:

‘Een lactose-allergie bestaat niet. Bij een allergie reageert het lichaam namelijk op een eiwit en lactose is geen eiwit maar een melksuiker.
Wat wel bestaat is een koemelkallergie: dan reageert het lichaam op eiwit uit koemelk. Er is veel verwarring over het verschil tussen lactose-intolerantie en koemelkallergie. In beide gevallen geven stoffen uit melk klachten, maar de achterliggende oorzaak is wel anders.

Bij een koemelkallergie is het afweersysteem betrokken: dat maakt antistoffen tegen een eiwit uit koemelk. Dat kan niet alleen maagdarmklachten geven, maar ook problemen met de ademhaling en de huid.
Dit in tegenstelling tot een lactose-intolerantie: de boosdoener is dan onverteerd lactose en dat geeft alleen klachten in de darmen. Toch is het één niet minder erg dan het ander: lactose-intolerantie en koemelkallergie kunnen evenveel klachten geven.

In de praktijk verschilt de ernst van de klachten wel per persoon. Een ander verschil is dat het dieet bij een koemelkallergie wat strenger is. Bij een lactose-intolerantie kun je bijvoorbeeld nog wel harde Hollandse kaas en lactosevrije zuivel gebruiken, terwijl je bij een koemelkallergie helemaal geen zuivelproducten mag. Nog een verschil: een koemelkallergie komt vooral voor bij baby’s, terwijl een lactose-intolerantie vooral bij volwassenen voorkomt.’