Recepten

Recepten met groene asperges

Wanneer groene asperges in het seizoen zijn, kunnen we er geen genoeg van krijgen. De knapperige groene stengels brengen een frisse smaak die naar lente smaakt. Of je ze nu grilt, door een romige pasta doet of in een salade verwerkt, de groene stengels weten elk gerecht lekkerder te maken.

Recepten met groene asperges

Wanneer groene asperges in het seizoen zijn, kunnen we er geen genoeg van krijgen. De knapperige groene stengels brengen een frisse smaak die naar lente smaakt. Of je ze nu grilt, door een romige pasta doet of in een salade verwerkt, de groene stengels weten elk gerecht lekkerder te maken.

En raad eens? We hebben een aantal heerlijke recepten voor je verzameld om er optimaal van te genieten! Van snelle doordeweekse diners tot uitgebreide maaltijden, we hebben aan alles gedacht. Dus, bind je schort voor en begin met koken!

Eenvoudige bijgerechten met groene asperges

Geroosterd tot ze goudbruin zijn, gegrild voor een rokerige smaak of bedekt met een krokant, knapperig laagje, deze groene stengels weten indruk te maken. Ze zijn in een paar minuten klaar, passen bij elke maaltijd en zijn supermakkelijk te bereiden. Hieronder hebben we een aantal van onze favoriete recepten verzameld.

In de oven geroosterde asperges

In de oven geroosterde asperges zijn een echte zomertraktatie. De asperges worden geroosterd, waardoor ze knapperig, maar toch mals worden. Geserveerd met romige sinaasappelsaus die een heerlijke twist geeft. De saus, gemaakt van crème fraîche, sinaasappelschil, honing en verse munt, balanceert de aardsheid van de asperges met een verfrissende citrusachtige smaak. Serveer het als een voorgerecht, bijgerecht of zelfs een licht hoofdgerecht.

Gegrilde asperges

Gegrilde asperges brengen een diepe, rokerige smaak naar voren. De asperges worden geblancheerd om hun knapperigheid te behouden, vervolgens gegrild met een kastje gesmolten boter en een snufje vlokzout, waardoor de aardse en rokerige smaak naar voren komt. Geserveerd met een verse zonnebloempittenpesto, voegt het een kruidige, licht nootachtige contrast toe. Tot slot binden een paar lepels kaassabayon het geheel samen.

Gepaneerde asperges

De van nature knapperige groene asperges worden nog knapperiger met ons recept voor gepaneerde asperges. Elke stengel wordt bedekt met bloem, eieren en paneermeel voordat ze in boter goudbruin en krokant worden gebakken. De licht, krokante laag is niet alleen lekker, maar ziet er ook nog eens mooi uit, waardoor ze een heerlijk voorgerecht of bijgerecht zijn.

Groene asperges met aardappelen

Groene asperges met aardappelen is een makkelijke optie voor een snelle lunch of diner die slechts 20 minuten voorbereidingstijd nodig heeft. De aardappelen worden geroosterd met boter en zout, waarbij ze krokant worden aan de randen terwijl ze van binnen zacht blijven. De asperges worden gegrild tot ze licht geblakerd zijn en de sesamzaadjes geven een heerlijke knapperige, nootachtige finish. Serveer het naast geroosterde kip, gegrilde zalm of een salade.

Aspergepan met zoete aardappelen

De aspergepan met zoete aardappelen begint met de knapperigheid van gebakken zoete aardappelen en de verse crunch van groene asperges. Alles wordt bedekt met een roomkaassaus met tomaten, courgettes en aubergines. Om het nog smaakvoller te maken, voegen we koflook en rozemarijn toe een de saus. En het beste? Het duurt slechts 15 minuten om dit gerecht op tafel te zeggen. Perfect voor een snelle maaltijd.

Makkelijke salades met groene asperges

Vergeet de gebruikelijke sla, tomaat en komkommersalade; onze aspergesalades zijn allesbehalve voorspelbaar. Sommige recepten zijn fris en zuur, terwijl andere juist romig zijn. Maar ze bewijzen allemaal dat de groene asperges een welverdiende plek in een salade hebben. We hebben een aantal van onze favoriete recepten voor je verzameld om alle verschillende mogelijkheden te laten zien.

Aspergesalade met ei

Geniet van deze frisse aspergesalade met ei. De bacon en asperges zorgen voor een lekkere crunch, heerlijk in combinatie met de gepocheerde eieren en avocado. Verkruimelde witte kaas geeft een zoute smaak, terwijl grof gemalen zwarte peper en een garnering van verse tuinkers de salade compleet maakt.

Groene aspergesalade

Ons recept voor groene aspergesalade combineert malse groene asperges en sperziebonen met couscous. Knapperige radijsjes en een frisse citrusvinaigrette doorbreken de hartige elementen, terwijl een royale schep yoghurt deze salade nog smaakvoller maakt met zijn romige smaak.

Aspergesalade met aardbeien

Breng wat zonneschijn op je bord met deze heerlijke aspergesalade met aardbeien. Met asperges, aardbeien en romige witte kaas. We maken het af met een scheutje olijfolie en balsamicoazijn en wat pijnboompitjes.

Smakelijke hoofdgerechten met groene asperges

Wat je hoofdgerecht ook is, alle gerechten met asperges is een feest. Dat geldt ook voor onze recepten hieronder. Ze zijn makkelijk te maken, verdienen een vaste plek op je wekelijkse menu en zijn zo lekker dat je gasten er geen genoeg van krijgen.

Flammkuchen met asperges

Onze flammkuchen met asperges geeft een nieuwe draai aan de klassieke gerechten met asperges. De kenmerkende flinterdunne basis wordt ingesmeerd met een laagje zure room en vervolgens belegd met groene asperges, romige witte kaas en rode ui. Even in de oven en je krijgt een goudbruin en knapperig gerecht. De rucola bovenop maakt het helemaal af.

Aspergepizza

Voor deze aspergepizza wisselen we de gebruikelijke pizzatoppings in voor een verfrissende seizoensgebonden touch. De groene asperges, courgettelinten en garnalen geven de pizza een seizoensgebonde en mediterrane flair. Maar wat deze pizza echt onweerstaanbaar maakt, is de kaascombinatie, met klassieke mozzarella en romige cottage cheese die samensmelten. Geniet ervan!

Aspergefrittata

Onze aspergefrittata is een heerlijke mix van verse, seizoensgebonden ingrediënten. De zachte, romige basis van ei komt tot leven met gesauteerde lente-uitjes, courgette en groene asperges, allemaal zachtjes gekookt tot ze mals zijn. De witte kaas smelt lichtjes in de frittata. Gebakken tot het goudbruin is en getopt met verse bieslook, is deze frittata een lekkere keuze voor het avondeten en zeker een nieuwe familiefavoriet.

Pasta en ovenschotels met groene asperges

Groene asperges in pasta en ovenschotels? Ja graag! Als je het nog niet eerder hebt geprobeerd, dan is nu het moment. We denken vaak aan de groene asperges in verse bijgerechten of salades, maar ze zijn net zo heerlijk in pasta en ovenschotels.

Asperge-aardappelovenschotel

Je maag zal rammelen wanneer de geur van deze asperge-aardappelovenschotel door de keuken zweeft. De basis wordt gemaakt met aardappelen en groene asperges, gevolgd door lente-uitjes en ham. Een romige kookroom wordt erover gegoten, gevolgd door gratinkaas. Tijdens het bakken krijgt de ovenschotel een mooi gouden korstje met krokante randjes.

Aspergeovenschotel

Onze aspergeovenschotel heeft een rustieke uitstraling. Malse asperges worden in een eimengsel gelegd, terwijl ham en lente-uitjes wat extra smaak toevoegen. De bovenkant wordt licht goudbruin tijdens het bakken en wat bieslook houdt het fris en kruidig.

Aspergelasagne

Borrelende kaas en het rijke aroma van tomatensaus zullen je ongeduldig maken terwijl je wacht tot deze aspergelasagne uit de oven komt. Groene asperges, rode ui en knoflook koken tot een heerlijke saus, gesudderd tot de saus vol van smaak is. Lagen lasagnevellen absorberen de saus, met lepels crème fraîche tussen de lagen. In de laatste laag leg je de groene asperges bovenop, verstopt onder wat gratinkaas, goudbruin en krokant wordend in de oven.

Pasta met groene asperges

Draai je vork in deze romige pasta met groene asperges, waar linten tagliatelle een crème fraîche saus opnemen. De asperges en sjalotten geven een frisse en zoete smaak, terwijl knoflook een scherpe smaak heeft die de smaak wat meer verdiept. Dille en citroenschil verspreiden hun geurige, grassig-citrusachtige smaken door het hele gerecht.

Groene aspergerecepten met vis

Groene asperges en vis zijn een lekkere combinatie. De frisse, licht aardse smaak van asperges gaan goed samen met de tedere, vlokkerige textuur van vis. Of je het nu simpel houdt of iets specialers voorbereidt, deze recepten laten zien hoe heerlijk deze combinatie kan zijn.

Asperges met vis

Diner voelt moeiteloos met asperges met vis met schol en verse groene asperges. De vis krijgt een licht, gouden korstje van panko paneermeel, terwijl asperges, lente-uitjes en babyspinazie worden gesauteerd om hun bite te behouden. Een groene mornaysaus gemaakt van dille en spinazie brengt het gerecht samen. Om dit gerecht helemaal compleet te maken, serveren we het met gekookte aardappelen en wat citroen voor een frisse smaak.

Asperges met zalm

De geur van boterachtige kruiden en geroosterde citroen zal je al naar de oven doen gluren lang voordat deze asperges met zalm klaar zijn. Verse dille en bieslook creëren de perfecte basis voor de zalmfilets, die de gesmolten boter opnemen terwijl ze bakken. Groene asperges worden rond de vis gelegd, waardoor ze mals worden, met de citroenschijfjes bovenop blijft de smaak sappig en vol van smaak.

Ontdek meer recepten en tips

Groene asperges zijn slechts het begin van heerlijke manieren om van dit seizoensjuweel te genieten. Ontdek nog meer inspiratie met onze aspergerecepten, boordevol maaltijdideeën voor elke gelegenheid. Of misschien ben je nieuwsgierig naar onze collectie witte aspergerecepten?

Als je meer wilt weten, bekijk dan onze gids, die alles vertelt wat je moet weten over asperges, van variaties tot bewaartips. En als je de basis onder de knie wilt krijgen, laten we je ook enkele van de beste manieren zien om asperges te bereiden, zodat je er optimaal van kunt genieten.